Előzőleg  főként az anyagokról és lelőhelyeikről írtam, de van néhány praktikus apróság, amitket nem árt ismerni ahhoz, ha tűt, meg cérnát veszünk a kezünkbe.

Tű. Lehet a 100 Ft-os boltban is venni helyre kínai gombostű készletet - nekem is onnan van - de nem a legjobb megoldás. Egy kicsit tompább a hegye és máris nyomot hagy az anyagon, vagy meghúzza a szálat. Érdemes a rövidáru-boltokból szerezni egy kicsivel jobb minőséget. Célszerű egy komplett tű-készletet is tartani, mindenféle kézi varráshoz, és a hozzám hasonló kísérletezők, akik minél több réteget szeret(né)nek átvarrni a varrógépükkel, jól teszik, ha tartanak otthon egy csomag varrógéphez való tűkészletet is (én annyit mondok a Röltexes lánynak, hogy Toyota varrógépbe lesz, és ad ).

Speciális tűt ajánlok a gyöngyfűzéshez, aminek kicsi a feje és karcsú, hosszú, illetve külön tűt lehet kapni a hímzéshez

Cérnák: a szívárvány minden színében kaphatók, de ha nagyobb darabot varrok, nem a TridenT márkából választok, amiből a legnagyobb a választék, mivel egy guriga 100 méter és ezt elég gyorsan felélem, hanem a jó öreg Lánchíd cérnák között kutakszom, amivel a nagyim varródobozában is szoktam találkozni.

Tépőzár: általában fekete és fehér színekben kapható, de az utcánkban szereztem már bordót is. Csak 2 cm szélesem van itthon, de valószínüleg árulják más szélességben is.  Ha használati  tárgyra varrjuk fel (pl. táska) érdemes figyelembe venni, hogy az a fele, amin kis horgacskák vannak, mindenbe beakad és mindent összeszed.

Biztostű: jól jön, ha bele kell fűzni gumit vagy zsinórt a helyére  (a "házába") - no meg egyébként is jól jöhet.

Heveder: ez az a strapabíró, műszálas fonott szalag, amiből a hátizsákok pántjait csinálják. Többféle szélességben és általában feketében kapható, de van csíkos is, amiből övet is lehet gyártani. Remekül be lehet szegni, ha gyertyához tartjuk és megolvasztjuk a végét.

Ferdepánt/szegő: ez a speciálisan hajtogatott, pamutból, vagy szaténból készült szalag jó szolgálatot tesz, ha szépen be szeretnénk szegni valamit és ehhez nem az anyagot hajtogatjuk cselesen, hanem rátesszük az anyag szélére és a két oldalára ráhajtva rávarrjuk. Sokféle színű közül biztos találunk nekünk kellőt.

Zippzár: Na, ez aztán tényleg minden színben és méretben kapható, a kisebbek jellemzően műanyag, a nagyobbak sokszor fémes fogazattal. Vannak alfajai, mégpedig:                     Rejtett cippzár: szinte alig emelkedik ki az anyag síkjából, igen finom fogazatú           Szétszedhető zippzár: kabátokban, kardigánokban látni ilyet, de venni is lehet-hasznos kis darab.

Szoknyához, nadrághoz 16 cm-es zippzárt szoktak ajánlani (plusz minusz két centi is lehet alkattól, szabásmintától függően. A varrógép tűjének a legtöbb esetben beletörik a foga a műanyag, pláne fém záródás átvarrásába-ezt vegyük figyelembe. Ha a cippzár hosszú, harapófogóval lecsoppenthetünk néhány fogacskát (szimmetrikusan a másik oldalról is) ilyenkor ügyeljünk arra, hogy legyen megfelelően lezárva a cippzár vége, ne futhasson le a kocsi.

A bejegyzés trackback címe:

https://minka.blog.hu/api/trackback/id/tr211925173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása