Ezt a szabásmintát most varrtam meg először, de igen meg vagyok vele elégedve - remek megoldást jelent az általánosságban fellépő "keskenyebb derék, nagy segg "problémámra, de azt gondolom, hogy ez a térd körüli fazon mindenkinek jól áll.

 

A mintát egy Jeans Club márkájú szoknyámról vettem le, L - es méret, de igyekszem egy olyan leírást adni, amivel mindenki magára szabhatja.

Kattints ide a szabásminta megjelenítéséhez!

 

 

 

Az anyagot a +bolondultunk anyagboltban vettem, 390 Ft/m áron. A fekete cikcakköltéssel rajzolt kacskaringók annyira jól néztek ki, hogy nem tudtam dönteni, melyik felét mutassam az anyagnak - ezért megfordítottam minden második trapézelemet, megmutatva színét és visszáját egyaránt.

A méretem 40-42-es - akinek ettől eltérő, annak az alábbi számolást ajánlom a szabásminta megszerkesztéséhez:

Mérjük meg a derekunk szélességét, valamint 10-12 cm-mel lejjebb (de még a csípő felett) ismét mérjük le körfogatunkat. A kapott értékeket osszuk el kettővel így megkapjuk a derékrész felső és alsó vonalának hosszát, magassága pedig az a távolság, ami a derékvonal és a lejjebb lévő vonal között található. (Ne feledkezzünk meg körös-körül az 1-1 cm ráhagyásról!)

Térjünk át a szoknyát képező 6 trapéz kiszabására! A trapézok rövidebbik felének összessége megegyezik a csípőnk felett mért körfogatunkkal (továbbiakban csk). A rajzon látható, hogy a leganyagtakarékosabb megoldás úgy szabni az anyagot, hogy a trapézoknak a hosszabb, majd a rövidebb oldala kerül egymás mellé - két végüket egy-egy fél trapéz zárja, így alkotva téglalapot.

Ha 150 cm széles anyagot veszünk alapul és azt szeretnénk kiszámolni, milyen széles lesz a szoknyánkat képező trapézok s ezzel együtt a szoknya alja,a következő képletet javaslom:

(150cm-((csk/6)x3)+6cm))/3,5

Egy kis magyarázat hozzá:

Csípőnk felett mért körfogatunk hosszát elosztjuk 6 részre, mivel 6 részből áll majd a szoknyánk is. Mivel  a szabás során egy oldalra 3x a rövidebb, 3x a hosszabbik oldala kerül a trapézoknak, megszorozzuk 3x a kapott 1/6-od értéket. Hozzáadunk még 6 cm-t, mert e 3 trapéz rövidebbik oldalára is 1-1 cm ráhagyást számolunk. Mindezt kivonjuk a 150 cm-ből - a kapott összegen osztozik 3 trapéz hosszabbik oldala (1-1 cm ráhagyást tartalmazva), valamint egy maradék, lezáró fél trapéz - ezért osztunk 3,5-el.

Kiszabni egyszerűbb, mint kiszámolni - az összevarrásnál pedig 3-3- darabot varrtam össze, így lett egy eleje és egy hátulja a szoknyámnak. Ezeket varrtam össze a derékrésszel (még mindig külön eleje és hátulja) és aztán ezeket varrtam össze, egyik oldalán cippzárral.

Az aljára húzott szaténszalag került, a következőképp: a szoknya alja szélességének dupláját fogtam (elbírta volna a háromszorosát is! ) a szalagból, majd  egyenletes(nek szánt)  öltésekkel összehúztam a szoknya szélességével megegyező hosszságú cérnára. A keletkező fodrokat egyenletesen eloszlatva férceltem oda a szoknya aljához s varrtam hozzá.

Készült hozzá illő övtáska, de erről majd legközelebb.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://minka.blog.hu/api/trackback/id/tr652035235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hanuka 2013.02.16. 16:56:36

nekem nagyon tetszik ez a fazon es köszönöm, hogy van szabasminta ehhez.
süti beállítások módosítása