A szoknyavarrás első varrás-tevékenységeim egyike volt, egy igen prózai ok folytán: sose voltam konfekcióméret.  Hogy a derekam volt-e túl keskeny a fenekemhez képest, vagy a fenekem volt-e túl nagy a derekam felől nézve, azt hagyjuk is most, de az biztos, hogy ez a szabásminta soha nem hagyott cserben.

 

Ezt a mostani szoknyámat fekete munkaruha-vászonból varrtam, a minta pedig IKEA anyagból kivágott, kétoldali ragasztós közbéléssel van felragasztva rá.(ennek használatáról tervezek egy külön posztot) Narancssárga cikcakköltéssel varrtam körbe, a növény szárait pedig narancssárga hímzőcérnával hímeztem ki.

Hogy egy kis tartása legyen, az aljába fekete zsinórt húztam, aminek a kilógó két végét ugyanazzal a narancssárga hímzőfonállal emeltem ki.

A derékrészen körbefutó hevedert szintén narancssárga cikcakköltéssel varrtam körbe. A heveder végére tépőzárat raktam-gomb helyett ez rögzíti a cippzár felett átfutó derékrészt.

Kattints a minta megjelenítéséhez!

 

Egyetlen mumus-elem van benn (legalábbis nekem): a cippzár bevarrása, ami sohasem megy tökéletesen. Úgyhogy ennek mikéntjéről nem szívesen nyilatkozom, a szabásmintát viszont szívesen megosztom:

 

 

Kattints a kép megjelenítéséhez!

 

 

 

 

 

Ha ez alapján szeretnél szoknyát varrni, a következőket kell tenned:

1. Vegyél a  150 cm széles anyagból  (ez az átlag szélesség) kicsit több, mint 1 métert és avasd be! Ha megszáradt, hajtsd félbe-így egy kb 1m*75 cm-es téglalapod lesz. Erre rajzold a szoknya szabásmintáját - egyik felére az elejét, a másik felére a hátulját.

2. mérd  le a derekad kerületét, és oszd el kettővel; ez lesz a szoknya tetejének a szélessége, ráhagyások nélkül.(nálam 44 cm)

3. Mérd le a csípőd szélességét és szintéd oszd el kettővel, ez lesz a szabásminta felső részét alkotó trapéz alja. (nálam 63 cm)

E két méretnél érdemes pár centit ráhagyni, mert nem szép, ha feszül!

4. Mérd le a csípőd és derekad közti távolságot (nálam ez 26 cm) - így meg tudod rajzolni azt a trapézt, ami a szabásminta felső részét adja.

5. Lógasd le a centit a derekadról, hogy meglásd, milyen hosszú szoknyát szeretnél (nálam ez 95 centire jött ki)

6. Add hozzá a ráhagyások és a szűkítőkhöz szükséges anyagmennyiségeket (pl a szoknya elejének a teteje 44 cm. Ehhez hozzájön mindkét oldalon 1-1- cm ráhagyás, + a két szűkítő "megeszik" még plusz 2-2 centit, az összesen 50cm felül. A csípőnél szintén hagyj rá mindkét oldalon 1-1 centit, így 63 helyett 65 cm széles lesz ez a szakasz. Alul a ráhagyással együtt max. 75 cm tud lenni a szoknyád, mert ez az anyag maximális szélessége. Ha a hosszára alul 1,5, fölül 1 cm-t hagysz, 95 helyett 97,5 cm hosszú lesz a kiszabott rész.)

7. Varrd be a szűkítőket. Ezek használatát azért ajánlom, mert sokkal szebb az esése és jóval előnyösebb! mintha gumit húznál a derekába. Én hátra kétszer olyan hosszút rakok, mint előre, de változó, ki mit szeret.

8. Szegd be az anyagokat körbe-körbe cikcakköltéssel (erre is szánok majd egy külön bejegyzést), ha díszíteni akarod az elejét-hátulját, azt most tedd ( hímezz, ragassz, használj textilfilcet, stb).

9. Hajtsd vissza (hajtsd fel) a szoknyád alját, varrd össze azt az oldalát, ahol nincs cippzár, teljesen, a másik oldalon addig, amíg a cippzár kezdődik

10. Varrd bele a cippzárat

11. Hajtsd vissza a derékrészét (belülre varrhatsz akasztót)

12. Ha a derekára kívülről varrsz rá valamit (mint én a hevedert) azt a legvégén kell

Remélem, tetszett; variáljátok kedvetekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://minka.blog.hu/api/trackback/id/tr901951480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hanuka 2013.02.16. 17:01:54

gondjaim voltak a szükitökkel es voilà itt van a megoldas. egyszerüen szepek az alkotasaid.
süti beállítások módosítása