Kezdjük azzal, hogy valahonnan be kell szerezni a hozzávalókat. Honnan, mit? Ez attól függ, persze, hogy mit találtunk ki, de amiket most leírok, az általában minden vásárlásomra igaz.

Anyagok lelőhelye: szinte mindig beteknitek a +bolondultunk fantázianevű anyagboltok valamelyikébe, ahol néha meglepően jó anyagokat találok igen nyomott árakon (300-400 Ft/méter). Amire azonban vigyázni kell: sok esetben keskenyebbek az anyagok, mint a sztenderd 150 cm szélesség, de erre az eladók mindig figyelmeztetnek; van olyan anyaguk is, ami rettentően fogott;  külön kell, hogy mossam a belőle készült nadrágot. Az a gyanúm, hogy nem véletlenül ennyire olcsók ezek az áruk, ezért nem varrok belőle játékot,  felsőruházatot, kendőt, stb, amit a babám napi szinten rágogatna. Szoknyához, függönyhöz ruhához ugyanakkor ideális : van olyan kismamaruhám, amit kb. 900,- Ft ára alapanyagból hoztam össze.

Az idei nagy kedvencem egyébként a passzé néven árult, körkörösen hurkolt anyag volt, olyan, mint egy pólóból kötött cső; ebből vettem különböző színekben és ezt húztam egyre növekvő hasamra póló és nadrág közé. Métere volt 290 Ft.

Nagyon nagy választék található a Máthé textilben, a Keletinél, és az árak is egyre barátságosammak. Kedvencem a hímzett gyűrt vászon, amit, ugye, nem szükséges vasalni és már a harmadil szoknyámat varrtam belőle (különböző színekben).

Táskához, használati tárgyakhoz gyakran vásárolok anyagot az IKEÁban. Különösen színes és erős. strapabíró vásznaikat szeretem- általában 1000 Ft körül vannak, de sajnos sokszor pont az a szín fogy ki, ami nekem tetszene.

Abban az esetben, ha sok, jó minőségű anyagra van szükségem (hordozókendőnek, több rétegű szoknyának) és még időm is van kibumlizni a Soroksári útra, akkor a Kaméleontextil nagykerbe megyek. Itt akkor vásárolhatsz magánszemélyként, ha anyagonként 10 m felett veszel.

S persze járok "hagyományos" textilboltokba is - elsősorban különlegesebb anyagokért, vásznakért.

Apropó, vászon: honnan lehet tudni, hogy milyen anyagnak mik a tulajdonságai (éha nncs ráírva a ruhacimkékhez hasonló jelzés)? Ha összegyűröd, és a gyűrésnyomok benne maradnak az anyagban, és olyan "természetesanyag" tapintása va, akkor mindenképp mosd ki előtte (egyébként sem árt!) 40 fokon, ezt hívják úgy, hogy "beavatod" az anyagot,  ekkor összemegy valamennyit és nem a szabás-varrás után az első mosást követően ér kellemetlen meglepetés. Ha nem tudod eldönteni, mennyire természetes az anyag, gyújts meg egy teamécsest és tartsd oda a szélét - ha inkább olvad, mint pörkölődik, akkor valami szintetikus cuccról lesz szó.

Nem beszéltem még a Röltexről, ahol kis hasznos kiegészítőkért egy kisebb vagyont hagyok ott minden hónapban - ezért vannak tekintélyes tartalékaim hevederekből, kapcsokból, cérnákból, tűkból, szalagokból....De varrtam már táskát itt kapható viaszosvászonból is

Van még egy Toyota varrógépem, amit még 2002-ben vettem, de tök jól tartja magát, meg egy kb 10 centis Fiskars ollóm, ami tökéletesen alkalmatlan a szabásra, de tíz éve nem jutottam el oda, hogy másikat vegyek. Ja, és egy lomizott vasalóm, kb szintén 10 éves. Azt hiszem, ezt hívják alapfelszerelésnek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://minka.blog.hu/api/trackback/id/tr671921482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása